Turn device to landscape mode for larger images.

Aberfeldie Residence

Aberfeldie Residence

Select any image for full size slideshow.

Aberfeldie Residence

street view

Aberfeldie Residence

view from driveway

Aberfeldie Residence

view from lawn (pool still to be constructed)

Aberfeldie Residence

view from lawn

Aberfeldie Residence

dining, lounge, kitchen and hall

Aberfeldie Residence

dining and lounge

Aberfeldie Residence

lounge and dining with kitchen beyond

Aberfeldie Residence

lounge and dining

Aberfeldie Residence

dining and kitchen

Aberfeldie Residence

view from lounge and balcony

Aberfeldie Residence

rumpus room (under construction)

Aberfeldie Residence

view from hiking trail (under construction)

Aberfeldie Residence

Aberfeldie Residence

view from lawn (with proposed pool)

Aberfeldie Residence

interior view - lounge/dining (kitchen to side)

Aberfeldie Residence

before

Aberfeldie Residence

before

Project & Brief

The Aberfeldie Residence is a contemporary renovation to a two-level 1960's residence overlooking the Marybyrnong River in Aberfeldie, Victoria. The brief included a combined lounge and dining space, kitchen, four bedrooms, study, rumpus/media room, swimming pool with an outdoor entertainment area, and more. In addition, maximising views to their own extensive gardens as well as the river and parkland beyond were to be a priority for the owners.

There were some challenges ahead. The property itself is unusually large for the area, however, only a small portion of it could be developed due to many restrictive easements. Moreover, the land available was very irregularly shaped and steeply sloping with the existing lower level embedded into the hillside.

Design Solution

A part of the solution was to think of the residence as a distinctly separate house sitting on top of an outcrop projecting from the side of the hill. The existing lower level contained a 2-car garage projecting prominently in front of the entire house. Perched above was a conspicuously positioned terrace with elevated views across the road to the river and its surrounding parkland. This terrace was replaced by the striking new lounge and dining area to take advantage of the prime view year round. This simultaneously created a new focus for the entire house, taking the emphasis away from the garage by using it as a plinth for the room above. This space also has direct access to the new upper level alfresco and swimming pool (not yet built) which will have a dramatic overflowing negative edge.

The existing house also had two existing bedrooms on each level, all of which were undersized with very poor storage. All are now upstairs to create a unified living zone. A new master bedroom suite was located in one of the two previous lounge rooms, giving it its own views along with direct access to the pool. The remaining three bedrooms were placed together at the other end of the house in completely reconstructed space to allow for spacious bedrooms with proper closet space, bathroom access, and an ensuite. Below this, the lower level was reworked and extended for a new large rumpus/media room which is to be a private area for the kids. It also contains the new laundry and much needed internal access from the garage to the upper floor.