Turn device to landscape mode for larger images.

Strathmore Residence

Strathmore Residence

Select any image for full size slideshow.

Strathmore Residence

street view at pedestrian gate

Californian Bungalow with basement garage, balcony, bay window, pergola, verandah, and driveway gate

Strathmore Residence

street view at driveway

Californian Bungalow facade with balcony, bay window, and verandah

Strathmore Residence

street view

Californian Bungalow facade with balcony, bay window, verandah, brick street fence, and pedestrian gate

Strathmore Residence

street view with fence

Californian Bungalow entry hall with wainscotting, arched opening, and herringbone parquetry floor

Strathmore Residence

entry foyer and formal lounge

Californian Bungalow open plan kitchen, dining, and lounge with herringbone parquetry floor

Strathmore Residence

lounge, dining and outer kitchen

Californian Bungalow open plan kitchen, dining, and lounge with herringbone parquetry floor and recessed niche for television and media equipment

Strathmore Residence

lounge and kitchen island from dining

Californian Bungalow open plan kitchen, dining, and lounge with recessed television and media niche

Strathmore Residence

lounge from kitchen island

Californian Bungalow leadlight window

Strathmore Residence

leadlight example

Californian Bungalow kitchen design

Strathmore Residence

outer kitchen with inner kitchen behind

Californian Bungalow kitchen design

Strathmore Residence

inner kitchen

Californian Bungalow kitchen design

Strathmore Residence

kitchen pass through to dining with views to parkland beyond

Californian Bungalow reading nook or sitting room at top of stairs

Strathmore Residence

seating area at stair landing

Californian Bungalow bedroom with decorative entryway, sloped ceiling, and private balcony

Strathmore Residence

master bedroom with balcony overlooking street

Californian Bungalow bedroom with decorative entryway, sloped ceiling, and private balcony

Strathmore Residence

master bedroom

Child's bedroom in Californian Bungalow with private balcony

Strathmore Residence

bedroom with balcony overlooking parkland beyond

Playful bathroom cupboard with random door sizes

Strathmore Residence

bathroom cupboard

Californian Bungalow alfresco with views overlooking pool and parkland

Strathmore Residence

alfresco overlooking pool and parkland

Californian Bungalow pool, alfresco, and home gym

Strathmore Residence

rear view with pool

Californian Bungalow alfresco, home gym, and balcony

Strathmore Residence

rear view

Californian Bungalow seating area outside home gym

Strathmore Residence

lowered entertaining area outside gym

Project & Brief

The Strathmore Residence was a new Californian Bungalow located in Strathmore, Victoria. The brief required almost two full floors with a substantial basement garage which would be partially exposed at the rear due to the sloping site. The design challenge was to provide the clients the space they needed without compromising the understated low profile of a typical bungalow which they desired.

Design Solution

To achieve this, roof dormers, a common element within the style, were oversized and located to the front and rear within a main roof to greatly increase the usable floor area. These created strong focal points on the exterior as well as interesting interior spaces. As a design aid, brief videos were created to help determine what size the prominent front dormer and its covered balcony could be without overwhelming the overall proportions of the house. Other features were introduced as well to reduce the apparent scale, such as a long low verandah and Dutch gables at the sides of the main roof.

At the rear of the house, the exposed basement created an almost three storey wall facing the rear yard. This was used to advantage by placing a basement level walk out gym against the garage. Its roof doubled as a large raised deck from which views to a public reserve behind the property could be enjoyed. It also created a buffer at the lower level when viewing the house from the ground.