Turn device to landscape mode for larger images.

Strathmore Residence 3

Strathmore Residence 3

Select any image for full size slideshow.

Strathmore Residence 3

street view

Entry porch to contemporary two-storey house

Strathmore Residence 3

entrance

Contemporary two-storey brick and render house on an irregular block

Strathmore Residence 3

entrance

Contemporary two-storey brick and render house on an irregular block

Strathmore Residence 3

entrance

Entry porch to contemporary two-storey house

Strathmore Residence 3

entrance in evening

Contemporary two-storey brick and render house on an irregular block

Strathmore Residence 3

street view in evening

Contemporary two-storey brick and render house on an irregular block

Strathmore Residence 3

street view

Contemporary two-storey brick and render house on an irregular block

Strathmore Residence 3

street view in evening

Rear elevation of contemporary two-storey brick and render house

Strathmore Residence 3

rear view (during construction)

Contemporary entry with polished concrete floor and internal brick wall

Strathmore Residence 3

hall from entry

Contemporary open plan lounge, dining, and kitchen

Strathmore Residence 3

dining and kitchen from lounge

Contemporary open plan lounge with internal brick wall behind television and media niche

Strathmore Residence 3

lounge with entry beyond

Contemporary kitchen with black cabinets and mirrored splashback

Strathmore Residence 3

kitchen

Contemporary kitchen with black cabinets and mirrored splashback

Strathmore Residence 3

kitchen

Contemporary kitchen with black cabinets and internal brick wall beyond

Strathmore Residence 3

kitchen with dining and lounge beyond

Contemporary kitchen

Strathmore Residence 3

kitchen

Construction photo of open plan lounge, dining, and kitchen

Strathmore Residence 3

lounge, dining and kitchen (during construction)

Contemporary entry with polished concrete floor

Strathmore Residence 3

entry from lounge

Contemporary entry with polished concrete floor and internal brick wall

Strathmore Residence 3

entry with polished concrete floor

Study with polished concrete floor

Strathmore Residence 3

study with polished concrete floor

Contemporary bathroom with polished concrete floor and floating cabinets

Strathmore Residence 3

powder/bath to hall and entry beyond

Contemporary bathroom with polished concrete floor and wall hung toilet

Strathmore Residence 3

powder/bath with polished concrete floor

Diverging angles to create rumpus space and hall

Strathmore Residence 3

converging angles - stair and hall with rumpus beyond

Converging angles to window seat and framed city view beyond

Strathmore Residence 3

converging angles - rumpus and hall with window seat and framed city view beyond

Contemporary ensuite

Strathmore Residence 3

master en suite

Contemporary laundry

Strathmore Residence 3

laundry

Street fence from above

Strathmore Residence 3

street fence (during construction)


Ground floor plan showing diverging angles of the irregular block

Strathmore Residence 3

ground floor plan showing irregular block

First floor plan showing diverging angles of the irregular block

Strathmore Residence 3

first floor plan showing irregular block

Project & Brief

The Strathmore Residence 3 is a new contemporary two-storey residence in Strathmore, Victoria. The scope of work evolved dramatically over the course of the project. Initially, the goal was to extend the short term livability of the existing residence before the owners would sell and move up to a larger property.

Three concepts were presented along these lines: one with absolute minimal renovations, a second with more extensive changes, and a third which was thereafter referred to as the "dream plan". Further research determined that it was actually more cost effective to demolish the existing residence along with its inherent problems, and rebuild an entirely new house. This revelation opened the doors to pursue the more ambitious dream plan. However, to make this viable, it would no longer be a short term home, but now one to live in for many years to come.

Design Solution

The property is a small, irregularly shaped, north-facing block. One side boundary is perpendicular to the street, but the other is at a significant angle. This makes the rear of the property very narrow and the front very wide. If a traditional rectilinear floor plan had been adopted, there would be significant areas of precious land in unusable locations. For this reason, two wings were created to follow each of the side boundaries, fanning out as they extend toward the street. This maximises the exposure to the sun, preserves as much usable land as possible for outdoor use, and creates a very welcoming entry between. The interior spaces are generally rectangular in plan except in the main family spaces. In these areas where the two angles are both visible internally, they are highlighted to create more interesting, unconventional spaces which reflect the form of the exterior.